Múzeum mincí a medailí v Kremnici patrí medzi naše najstaršie múzeá

16.09.2015 Žiar nad Hronom

Kremnica 15. septembra (TASR) - Múzeum mincí a medailí v Kremnici patrí medzi najstaršie múzejné inštitúcie na Slovensku. Tento rok si pripomína 125. výročie svojho založenia.

Ako priblížila Erika Grniaková z múzea, jeho oficiálne počiatky siahajú do 19. storočia, avšak v Kremnici sa pamätihodné predmety zbierali oveľa skôr. Mesto si ich uchovávalo medzi tzv. klenotmi, o ktorých je najstaršia známa písomná zmienka z roku 1724. "Magistrátom zozbierané predmety sa stali základom múzea a tvoria jeho najstaršie a najcennejšie jadro. Pomerne veľkú časť z týchto predmetov tvorili už v tom čase mince a medaily, čo vyplývalo z bohatej tradície mincovníctva v Kremnici," priblížila Grniaková.

Pôvodne regionálne múzeum sa čoraz viac profilovalo ako odborná numizmatická inštitúcia. Tento trend podľa Grniakovej vyvrcholil v roku 1976 pretransformovaním múzea na špecializované celoštátne Múzeum mincí a medailí. Múzeum sa od tej doby zameralo na ešte aktívnejšie dokumentovanie činnosti kremnickej mincovne, na numizmatiku, medailérstvo a filateliu.

"Po roku 1989 došlo k viacerým zmenám v spojitosti so zriaďovateľom múzea. Vzhľadom na svoju numizmatickú profiláciu bolo napokon v roku 1994 delimitované pod Národnú banku Slovenska. Došlo k prehĺbeniu numizmatickej špecializácie múzea a k ďalšiemu skvalitneniu jeho odborných a prezentačných činností," dodala Grniaková.

Do múzea pribudli tisícky nových numizmatických predmetov, reštaurujú sa múzejné zbierky vo fondoch regionálnej histórie a výtvarného umenia. Bohatá je i výstavná a edukačná činnosť múzea. Múzeum mincí a medailí získalo za svoju prácu významné celoslovenské ocenenia. V rokoch 1996 a 2007 mu bola udelená Výročná cena časopisu Pamiatky a múzeá. Dvakrát sa tiež stalo Múzeom roka (2003 a 2007).
 

Vyberte región